HYRA RUM OCH PLATS I ATELJÉ

Vill du få möjlighet att koncentrera dig på ditt konstnärliga/hantverks arbete?

LEKSANDS SOMMARLAND

Vattenland, Sommarland, Motorland tre parker – en entréavgift. Allt samlat i en stor äventyrspark vid Siljans strand med över 80 olika aktiviteter: vattenrutschbanor, ponnyridning, minigolfbana, go-cart, klättertorn, båtar.

DRESSIN LÄNGS VATTNET!

Att färdas utmed den vackraste sträckan av gamla inlandsbanan, på dressin, ger storslagna naturupplevelser!

ORSA ROVDJURSPARK

Orsa rovdjurspark är 310 000 kvm och ligger i Grönklitt,Orsa.

CLASSIC CAR WEEK I RÄTTVIK

Välkomna på Classic Car Week, alltid vecka 31

VATTNÄS ÖRTAGÅRD & VÄXTKRAFT

Väldoftande örtagård i bymiljö med guidade visningar efter önskemål. Försäljning av färska och torkade örter, blomster samt trädgårdsprodukter. Vattnäshästen och annan lokalt producerad hemslöjd. Cafeteria med hembakat bröd.

KONSTPROMENAD VID SILJANS STRAND

Konstpromenad vid Siljans strand är en konstutställning utomhus bland våra fina båthus i Nusnäs.

SILJANSFORS SKOGSMUSEEUM

Friluftsmuseum som visar skogshanteringens utveckling. Kolar- och eldpallkojor, museiehallar med skogsredskap m.m. Här finns också lämningar av Siljansfors järnbruk med utställningar kring detta. Barnstig, servering. Öppet: 20/6-21/8 mån-sön. Övrig tid efter överenskommelse.

VINTERFEST

Vinterfest är ett samarbete mellan Musik i Dalarna och kulturförvaltningarna i Mora, Orsa och Älvdalen.

VASAMONUMENTET

i Utmeland ca 3 km från Mora centrum. Byggt 1860 över den källare där Gustav Vasa enligt sägnen gömdes för sina danska förföljare. Här kan du även se den kända tavlan av J.F. Höckert. Entré. Öppet: sommartid.

TOMTELAND

Sagolandet Tomteland välkomnar alla, liten som stor, till en värld fylld av fantasi, trolldom och magi.

VASALOPSSMUSEET

Museum som speglar världens största skidtävling under 80 år. Filmvisning varje halvtimme om Vasaloppets historia och organisation.

DALHALLA

Från Mora är det bara 4 mil till Dalhalla, vilket gör Mora till en perfekt övernattningsplats för konsertbesökare till Dalhalla.

ZORNS GOPSMORSTUGA

Zorns älskade vildmarksateljé och fiskarstuga som han längtade till när han var ute på sina resor i Europa och Amerika.

VASALOPPSVECKAN

Vasaloppet är en upplevelse inte bara för den som orkar ta sig de nio milen från Sälen till Mora, eller deltar i något av de andra loppen.

ZORNS GAMMELGÅRD

En fullständig Moragård sammansatt av 40 timmerbyggnader från tidig medeltid till 1800-talet och med en rik samling av allmogeföremål. Den prisbelönta Textilkammaren innehåller makarna Zorns samling av äldre textilier från Dalarna, vackert exponerade i en modern byggnad.

FISKE

I Moratrakten finns många fiskevatten som erbjuder något för alla, den erfarne som amatören.

ZORNGÅRDEN

Makarna Emma och Anders Zorns konstnärshem från sekelskiftet 1900. I de originellt inredda rummen med de storslagna konsthistoriska samlingarna får vi en närhet till makarna Zorn och deras tid.

VANDRA

Här finns fina och väl utmärkta vandringsleder, både kortare och längre, svåra och lätta.

ZORNMUSEET

En sevärdhet i världsklass som innehåller nationalmålaren Anders Zorns egna verk. Hans berömda naketmåleri och porträtt, de oöverträffade skildringarna från hembygden, akvareller och etsningar.

PADDLA

Det finns fina paddelvatten i och runt Mora. Här finns flera kajakuthyrare och vi har kajaker för uthyrning om man vill paddla i Siljan.

MORA

Du kanske förknippar Mora med Vasaloppet och skidåkning, men här finns massor av andra aktiviteter och äventyr som inbjuder till fantastiska upplevelser året runt.

MIDSOMMAR I DALARNA

Var, om inte i Dalarna, ska man uppleva en riktig midsommar.

VINÄS GRAVEN

En mäktig ravin som sträcker sig genom hela Vinäs by. Den tio meter djupa ravinen ligger vid slutändan av Bonäsfältet, ett femton km långt flygsandfält . Arealen om 47 ha avsattes som naturvårdsområde 1980 med syfte att bevara en geomorfologisk intressant bildning samt att hålla området tillgängligt för allmänheten. 

ÅNGBÅTSTURER PÅ SILJAN

På siljan kan man ta turer med ångbåten S/S Engelbrekt och M/S GustavWasa

VINÄS BY

Vinäs är en liten by med landsbygdens alla fördelar och ändå närheten till Moras centrum. Här bor ca 360 personer. De flesta i byn bor i egna villor, ungefär hälften i jordbruksfastigheter och andra hälften i nyare villor. Det största villaområdet heter Vinäs-Heden.